Ritme en beweging
in het lichaam

Cranio Sacraal

Het ritme van cranio sacrale vocht kan je zien als de ademhaling van het zenuwstelsel. Dit stelsel regelt de werking van alles wat er in het lichaam gebeurt, daarmee is het cranio sacrale ritme, naast de ademhaling en de hartslag, de derde primaire levensfunctie van het lichaam.

Verbinding(en) in het lichaam

In de hersenen wordt vocht aangemaakt, dit hersen- en ruggenmergvloeistof stroomt met een hele zachte ‘golfslag’ van hoofd tot heiligbeen via de hersen- en ruggenmergvliezen (bindweefsel) waar ook het zenuwstelsel zich bevindt. Het ritme wat hierbij ontstaat golft door het hele lichaam en is overal te voelen als een soort eb en vloed stroming. Door het hele lichaam is bindweefsel de verbindende factor als een soort elastisch web. Elke zenuw, elk orgaan, elk bloedvat, alles is bekleed met bindweefsel. Het beschermt, geeft steun en houdt alle lichaamsbouwstenen bij elkaar en van elkaar gescheiden. Vanuit de hersenen ontstaat de stroming van het cranio sacrale vocht en zo zorgt het lichaam dat er nieuw vocht met voedingsstoffen in alle cellen van het lichaam wordt aangevoerd. Afvalstoffen die in de cellen aanwezig zijn worden weer afgevoerd en opgenomen in de bloedbaan. Het bindweefsel kan en hoort dankzij zijn elasticiteit mee te bewegen tijdens bewegingen in en van het lichaam, bijvoorbeeld tijdens rustig lopen, een zware training, maar ook tijdens de ademhaling. Daar waar bindweefsel onvoldoende (mee) kan bewegen ontstaan problemen.


Daarnaast hebben cellen in het lichaam een celgeheugen, alle lichamelijke en/of emotionele gebeurtenissen worden opgeslagen en kan bij veel opeenstapeling of een grote impact tot gevolg hebben dat de doorstroming en verversing van het vocht geremd of zelfs gestopt wordt. Dit zorgt dat het bindweefsel elasticiteit verliest en de cellen van bijvoorbeeld de spier of het orgaan niet meer goed worden voorzien van voeding en verversing.


Het lichaam is één groot verbonden netwerk, stagnatie van het functioneren van het ene lichaamsdeel heeft ook gevolgen voor de omliggende systemen en lichaamsdelen. Hierdoor kunnen op de langere termijn gezondheidsproblemen, gedragsproblemen of vage klachten ontstaan. Bij acute of ernstige blessures (fysiek of mentaal) is dat natuurlijk meteen te signaleren.

Als ik bij jouw paard kom dan kijk ik naar het totale beeld, hoe is de vacht, conditie, bespiering e.d. en voel ik na waar er onbalans of weinig tot geen ritme is. Hier zit vaak een opeenhoping van afvalstoffen. Ik stel je ook vragen over bijvoorbeeld verleden, training, voer, management, zadel, zodat we de omstandigheden ook goed in beeld krijgen en waar nodig kunnen verbeteren. Merk ik dat het paard erg vast zit in de wervelkolom of zie ik een duidelijke kreupelheid of iets anders opvallends dan kan het goed zijn dat ik je doorverwijs naar bv. een dierenarts, osteopaat, chiropractor, homeopaat, tandarts, zadelmaker. Als we de krachten bundelen krijgen we de beste resultaten.

Tijdens de behandeling maak ik met verfijnde zachte manuele technieken weer ruimte voor de doorstroming van het vocht door het bindweefsel naar de cellen. Hiermee activeer ik het zelfherstellend vermogen van het lichaam. Dit brengt verbetering van de balans en harmonie in lichaam en geest en wordt het oorspronkelijk natuurlijk evenwicht hersteld en versterkt. Het immuunsysteem wordt weer aan het werk gezet. De klachten worden niet op zichzelf behandeld, maar ik benader jouw paard als één geheel en besteed aandacht aan de klachten én de mogelijke oorzaken. De behandeling heeft daardoor holistische werking.
Cranio sacraal therapie nodigt het lichaam uit weer zoveel mogelijk te gaan functioneren, zoals het bedoeld is en stimuleert het zelfherstellend vermogen. Dit maakt dat het soort klachten dat behandeld kan worden zeer divers is.

De paarden laten soms subtiele en soms hele duidelijke reacties op de behandeling zien, zoals kauwen, likken, gapen, diepe ontspanning, schrapen. Soms wordt een paard onrustig, omdat het moeilijk of spannend voelt. Paarden staan natuurlijk heel nauw in contact met hun lichaam en veranderingen in het lichaam kunnen heel vreemd aanvoelen. De uitdrukking in de ogen van het paard vertelt veel. Door de zachte methode is cranio eigenlijk voor ieder paard geschikt.

Een kleine greep uit de klachten (kan zowel chronisch als acuut zijn) waarbij cranio sacraal / lymfedrainage / massage jouw paard kan helpen:

 • Rugklachten
 • Pijnlijke spieren / atrofie (afgenomen spiermassa)
 • Peesblessure
 • CPL (Chronisch Progressief Lymfeoedeem)
 • Mond/kaakproblemen
 • Alle problemen m.b.t. vocht/zwellingen
 • Problemen met de aanleuning
 • Stress
 • Stimuleren immuunsysteem
 • Maag-/darmproblemen
 • Vage klachten
 • Enzovoorts