Puur van hart
en spiegel

Mijn Paarden

Tres Chique

Tres Chique is mijn grote vriend en leermeester. Hij is bij mij gekomen eind 2003 op 3,5 jarige leeftijd. Doordat hij toen nog veel last had van verlatingsangst (daar kwam ik pas achter op dit ongelukkige moment) is hij op stal met steigeren met zijn voorbeen door de tralies heen geklapt, vervolgens heeft hij zichzelf losgetrokken. Dit ongeluk heeft fysiek helaas de nodige gevolgen gehad, waardoor hij ook artrose op diverse plekken heeft ontwikkeld en rechtsachter een beschadigd SI heeft. Toch is hij heel goed hersteld naar omstandigheden en heeft hij een super karakter. Ik heb met hem diverse workshops en clinics gevolgd en hij heeft mij veel geleerd tijdens de meerjarige opleiding bij de Ncsah. Uiteindelijk heeft hij succesvol in het Z2 gelopen en tot en met piaffe en passage geleerd. Hij is een paard waarmee ik fijn op wedstrijd kan, die makkelijk meegaat naar de opleiding, fijn is met buitenrijden en waar mijn dochter van 8 zo mee weg kan rijden. Een gouden karakter! Zijn hoofd en vibe is verwerkt in mijn logo.

Esprit

Esprit is een dame met karakter. Het verleden maakte dat ze toen ze in 2016 bij mij kwam nogal gereserveerd en argwanend was en ook wel klaar stond voor een ‘gevecht’. Haar gevecht bestond uit (dreigen te) steigeren of het bit vast pakken en met haar hoofd in de lucht aan de wandel gaan. Ze had voor ze bij mij kwam al wat stappen vooruit gemaakt, maar we hadden ook nog een weg te gaan. In de loop der tijd is ze steeds zachter in haar uitstraling geworden en is haar argwaan steeds meer overgegaan en aan het gaan naar vertrouwen. Het oude patroon wordt beetje bij beetje uitgegumd en maakt steeds meer plaats voor nieuwe ervaringen en een open meewerkende instelling. Tijdens het rijden gebeurde er iedere seconde iets onder me, ze was erg zoekende in horizontale en verticale balans en daardoor ook in tempo en aanleuning was het continu zoeken. Ook mentaal was balans een aandachtspunt. Hier heb ik in het begin ook veel met grondwerk aan gewerkt. In de training veel tijd genomen voor vertrouwen en balans vinden, dit ging af en toe ook met ups en downs, maar als ik zie hoeveel beter, sterker en meer in balans ze is gekomen dan heb ik al zoveel bewondering voor haar. Ze doet enorm haar best. Ik vind het een heel mooi proces en ben dankbaar voor alles wat ze mij nu al heeft geleerd.

Dara

Dara is als 3 jarige bij mij gekomen, helemaal groen en minder dan niks gedaan. Zelfs voeten optillen was haar vreemd. Van haar heb ik heel veel geleerd over afstemming, geduld, subtiliteit, maar ook desensibiliseren en dingen gewoon maken. In het begin veel Tteam grondwerk gedaan, veel met haar geoefend met aanraking en bewustwording van het lichaam. Stap voor stap nieuwe dingen introduceren. Ik heb veel werk aan de hand en longeerwerk met haar gedaan, ze is nu ook super fijn en subtiel afgestemd in dit werk, heel tof. In de loop der jaren heeft ze door omstandigheden (tijdgebrek, winter e.d.) ook regelmatig langdurige vakanties gehad. Dit maakt dat ik met haar vaak weer rustig heb opgebouwd in conditie en souplesse. Leuk is wel dat ze niks verleren en het oppakken qua herkenning van de oefeningen heel makkelijk gaat. Ik blijf bij haar werken aan ontspanning, lossigheid, vertrouwen en bewustzijn van haar lijf, dat helpt haar om te groeien en te ontwikkelen. Heel mooi om te zien wat er dan ontstaat als je daar de tijd voor neemt.

Indra

Indra is de zoon van Piola en is sinds zijn geboorte in mei 2013 al bij mij. Hij heeft veel tijd nodig gehad om uit te groeien en een volwassen lichaam te ontwikkelen. Inmiddels is hij 1.78m en een knappe kerel om te zien. Qua karakter is het een superlief paard, heel sociaal en gaat graag samen wat doen. Hij heeft wel grenzen en een beetje uitdaging nodig, anders wordt hij wat brutaal en baldadig. Ik heb hem op 7 jarige leeftijd ingereden, zodat hij fysiek echt de tijd had en hier klaar voor was. Vooraf heb ik ter voorbereiding grondwerk gedaan, werk aan de hand en gelongeerd. Zo had hij al veel dingen geleerd, voordat ik er voor het eerst op stapte. Die voorbereiding betaalde zich super terug en het inrijden ging heel voorspoedig. Zooo leuk om met je eigen gefokte paard te gaan rijden.

Piola

Piola is als 3 jarige op mijn pad gekomen en als 4 jarige officieel bij mij gekomen. Helaas is onze weg niet heel vlekkeloos verlopen en heb ik haar op 16 jarige leeftijd moeten laten inslapen. Piola was mijn spiegel en geduldsgoeroe, ik heb van haar ontzettend veel geleerd over mezelf als persoon. En dat was niet altijd even makkelijk hoor. Daarnaast heb ik dankzij haar heel veel geleerd over het paardenlichaam, functionaliteit en gezondheid. Dit was voor haar geen makkelijke weg, maar mentaal is ze tot de laatste dag een krachtige en bijzondere merrie geweest. Toen ze 1 jaar was is ze met trailerladen door te steigeren achterover gevallen, toen ze met 3 jaar uit de opfok terug kwam was ze zo scheef als een hoepel. Hiervoor heb ik diverse behandelaren in de loop der jaren haar los laten maken in gewrichten en spieren. Het was veel verbeterd, maar er bleef een duidelijke scheefheid bestaan. Als 7 jarige is ze geopereerd aan een kieswortelontsteking. Er waren 2 kiezen gestempeld, maar helaas kwamen er complicaties. In totaal heeft ze 7 weken op de kliniek gestaan en is ze een tweede keer geopereerd 3 weken na de eerste operatie. Met de gevolgen van deze operatie zijn we de jaren daarna aan het tobben gebleven. Ze heeft hele goede periodes gehad en mindere tijden. In de mindere tijden heb ik een scala aan alternatieve geneeswijzen ingezet om haar te ondersteunen. Uiteindelijk hebben de gevolgen van de operatie geleid tot de beslissing haar in te moeten laten slapen. Piola, voor altijd in mijn hart! Wat een bijzondere reis hebben wij samen gemaakt.